پروبیوتیک ها مکمل های غذایی هستند که بر میزبان تاثیرات سودمندی دارند و به تعادل فلور میکروبی روده کمک می کنند. از مهم ترین پروبیوتیک ها می توان به لاکتوباسیلوس ها و بیفیدوباکتریوم ها اشاره کرد. لاکتو باسیلوسها گرم مثبت ، فاقد اسپور ، کاتالاز منفی و متعلق به خانوادهlactobacillaceae  می باشند و تقریبا 56 گونه از این باکتری مورد شناسایی قرار گرفته است. این باکتری ها جزء فلور نرمال روده ، دستگاه تناسلی زنان و دهان می باشند. و همچنین در مواد لبنی ، گوشت و سطح برگ گیاهان نیز یافت می شوند. محیط کشت اختصاصی برای لاکتوباسیلوس ها محیط MRS است. جنس بیفیدوباکتریوم از فراوانترین گونه هایی است که فلور طبیعی روده بزرگ انسان را تشکیل می دهد و حدود 25% باکتری های مدفوعی بزرگسالان و 80% باکتری های مدفوعی کودکان بیفیدوباکتریوم است. این باکتری غیر متحرک و غیر اسپور دار و کاتالاز منفی است. و این جنس داری 30 گونه است. آلودگی مواد غذایی و محیط از مهم ترین مشکلات بشر و عامل بیماریهای عمده ای از جمله  سرطان است. سرطان یکی از مهم ترین عوامل مرگ و میر در جوامع به شمار  می رود که عوامل متعددی از جمله شیمیایی ، پرتوی ، ویروسی و توارث در آن نقش دارند هر عملی که سبب حذف ، مهار و غیر فعال سازی  مواد موتاسیون زای ایجاد کننده سرطان شود ارزشمند است . به طور کلی مکانیسم هایی که باکتری های پروبیوتیک برای کاهش مواد موتاسیون زا و سرطان زا به کار می گیرند کاملا شناخته شده نیست.

برخی از آنها عبارتند از : 

1). اتصال به ماده موتاسیون زا و جلوگیری از جذب آنها توسط بدن و تجزیه برخی ترکیبات موتاسیون زا :

El-Nezami در بررسی خود به این نتیجه رسید که لاکتوباسیلوس رامنسوس در شرایط  In vitro  توانایی اتصال به آفلاتوکسین را دارد. لاکتوباسیلوس ها و بیفیدوباکتریوم ها توانایی تجزیه ترکیبات N- نیتروز آمینی که در مواد غذایی نیز یافت می شوند و از عوامل مهم سرطان به حساب می آیند را دارند. Zang  و همکارانش نیز مشاهده کردند که باکتری های اسید لاکتیک با اتصال به موتاژن Trp-p-1 ، جذب این ماده را در روده کاهش می دهند.

2). کاهش فعالیت برخی آنزیم های مضر و مهار باکتری های مضر روده :

 آنزیم های مدفوعی مانند نیتروردوکتاز، آزوردوکتاز ، β- گلوکورونیداز ،گلیکولیک اسید هیدرولاز ،  قادرند ترکیبات پیش جهش زا و پیش سرطان زا را به ترکیبات جهش زا و سرطان زا تبدیل کنند. این آنزیم ها در مواد غذایی توسط باکتری های مضر روده تولید می شوند  و ثابت شده است که کاهش این آنزیم های مضر که رابطه مستقیمی با کاهش باکتری های مضر دارد ، ریسک ابتلا به سرطان را کاهش می دهد. طی بررسی Goldin و همکارانش گزارشاتی حاکی بر توانایی لاکتوباسیلوس  کاز ه ای  در کاهش فعالیت سه آنزیم مضر β- گلوکورونیداز ، نیتروردوکتاز ، آزوردوکتاز بدست  آمد و همچنین توانایی دسته ای از این باکتری ها در کاهش این آنزیم ها توسطLing  نیز به اثبات رسیده است.

3). تولید متابولیت های ویژه و  کاهش اسید های صفراوی:

باکتری های پروبیوتیک برخی متابولیت از جمله بوتیرات ، فولات و ... تولید می کنند .که با اثر بر روی سلول های اپیتلیال روده تکثیر سلول های سرطانی را کاهش می دهند.  در بررسی Biffi و همکارانش تولید متابولیت ها توسط باکتری های پروبیوتیک باجلوگیری از تکثیر سلول های سرطانی ارتباط داشت. همچنین این باکتری ها با تولید فولات که برای ترمیم و همانند سازی DNA ضروری است سبب کاهش سرطان می شوند  چربی  نیز عاملی برای افزایش ابتلا به سرطان روده است. مصرف باکتری های پروبیوتیک به دلیل عملکرد آنها در  کاهش اسید های صفراوی محلول می تواند در کاهش سرطان کمک کند

4). تحریک سیستم ایمنی:

 سلول های باکتری های پروبیوتیک قادرند  سبب تحریک و تقویت  سیتم ایمنی و افزایش میزان سیتوکین ها نظیر TNF-α ، IL-1β شوند . و عاملی برای ممانعت از رشد تومور و کاهش سرطان باشند. طی بررسی Sekine و همکارانش اثرات مثبت بیفیدوباکتریوم اینفتیس در تحریک سیستم ایمنی در موش در مهار مواد موتاسیون زا مشاهده شد